Detail

Menu

Írottkő-kilátó (884 m)

Írottkő (884 m)

Az Írottkő v. Szálkő nem csak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is.
Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható. A kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található a hegynek is nevet adó sziklaalakzat, amelyen ma is kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek talán Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették (Confinia Batthyányana Esterhazyana. A hegy korábbi neve Szálkő volt, bár a legújabb kutatások szerint a 14. században Fenyőhegyként említik, amely a környék jellemző jegenyefenyveseire utal. 1909-ig az Árpád-kilátó, leomlása után 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. 1990 óta szabadon látogatható.

Az Írottkő a Szabó-hegyi buszmegállóból 13 kilométeres túrával kb. 5 óra alatt, a Hörmann-forrástól 2,5 kilométer megtételével 45 perc alatt érhető el.

- Kőszeg – Kálvária – Hétforrás – Óház – Vörös kereszt – Stájerházak – Hörmann-forrás - Írottkő
Kék sáv jelzés, hossza a vasútállomástól indulva kb. 16 km, menetidő kb. 5 óra.

- Kőszeg – Pogányok – Vörös kereszt – Stájerházak – Hörmann-forrás – Írottkő
Sárga sáv, sárga +, majd kék sáv jelzés, hossza kb. 14 km, menetidő kb. 3 és fél – négy óra. Az előbbinél valamivel rövidebb útvonal Kőszegről a Temető utcából induló sárga sáv jelzésen menjünk a Pogányok aljáig. Onnan a Pogányok felső útján, a pincék között indul tovább a sárga + jelzés, amely a Vörös keresztnél lévő útcsomópontig vezet bennünket. A Vörös kereszttől a kék jelzést kell követnünk az Írottkőig.

- Velemből a Hosszúvögyön át az Írottkőre

Piros sáv jelzés, hossza kb. 5,3 km, menetidő kb. 1 óra 40 perc. Velemből az Írottkőre vezető legrövidebb útvonal. Az autóbusz-fordulótól a Kossuth Lajos utcán kell elindulnunk. Az utca folytatása a Hosszúvölgy, ahol folyamatosan emelkedő úton gyalogolunk tovább. Körülbelül három km megtétele után a jelzés balra felkapaszkodik a hegygerincre, és jobbra fordulva vezet tovább a kilátóhoz.

- Velem – Szentvid – Hörmann-forrás - Írottkő
Kék L, kék •, majd kék sáv jelzés, hossza 6,2 km, menetidő kb. 2 óra.

- Bozsokról a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán

Hossza 9,2 km, menetidő két és fél-három óra. Bozsok községből a határátkelő felé vezető úton induljunk útnak. A jelzés nem sokkal a határátkelő előtt jobbra letér az aszfaltos útról és a határral párhuzamosan, folyamatosan emelkedve vezet az Írottkőig.

- Kényelmeseknek – Hörmann-forrás parkolójából az Írottkőre